Algemene vooruitgang

De school ontwikkelt zich nog steeds goed. De opleiding tot metselaar - met een duur van 1 jaar - start nu voor de derde keer. Alle studenten kunnen na hun studie gemakkelijk werk vinden. Er wordt veel gebouwd in de regio. Dat is mede doordat het nabijgelegen Chinsali als hoofdstad is aangewezen van de nieuwe provincie Muchinga. Naast de bouw opleiding wordt dit jaar ook gestart met een opleiding metaalbewerking en een cursus computergebruik.

Het 'computer laboratorium' is recentelijk ingericht door Chris Hendriks (SOZ) en de informatica docent van de school, Dalitso Mwale. Verschillende andere docenten van de school hebben daarbij geholpen (foto links). De leerlingen werken op een eigen notebook en hebben daarnaast een scherm waarop te zien is wat de docent op zijn notebook voordoet. De studenten zijn erg enthousiast over het computer onderwijs op deze manier.

Het computer-lab is een mooi voorbeeld van de synergie tussen de verschillende scholen: het lab wordt gebruikt voor de reguliere lessen van de middelbare school en voor de computer cursus van de vakschool. Daarnaast zullen er cursussen gegeven worden voor mensen van buiten beide scholen.

Naast de reguliere lessen worden ook de voorzieningen uitgebreid die het onderwijs meer compleet maken. Op de linker foto is de bibliotheek te zien. Op de rechter foto wordt begonnen met schoonmaken en egaliseren van het nieuwe sportterrein.

Op vrijdag 8 februari 2013 heeft het Ministerie formeel de verantwoordelijkheid voor de school overgenomen De officiële naam van de school is sindsdien: School for Continuing Education. Het Ministerie onderkent het belang van goed beroepsonderwijs, niet alleen in de stedelijke gebieden maar ook op het platteland. Het belang dat het Ministerie hecht aan het onderwijs op het platteland wordt onder andere zichtbaar in de kwaliteit van de docenten die op de School for Continuing Education en de Secondary School zijn aangesteld.

Op de foto's de verschillende genodigden die een toespraak houden. Op de eerste twee foto's zijn achtereenvolgens aan het woord: de Provincial Education Officer en de Chief van het gebied (in de traditionele structuur is hij de hoogste leider; het daarbij behorende aanzien heeft hij ook nu nog).

Het programma omvatte naast de officiele opening van de school ook het overhandigen van de diploma's aan de geslaagde studenten (derde foto). En natuurlijk was er tijd ingeruimd voor wat ontspanning in de vorm van een demonstratie van traditionele dansen.

Aan het slot van de ceremonie werd het computer-lab officieel geopend. De genodigden krijgen een korte demonstratie van de manier waarop de toekomstige generaties leerlingen in Kalwala met de mogelijkheden van de computer kennis zullen gaan maken.