Toekomstige veranderingen

Er gaat veel veranderen voor de scholen in Kalwala. Enerzijds zullen in de omgeving van het dorp veel woningen gebouwd gaan worden. Dit hangt samen met het feit dat het nabijgelegen Chinsali hoofdstad van de nieuwe provincie Muchinga is geworden. De uitbreidingen van kantoren en woningen zullen met name gerealiseerd worden tussen het bestaande centrum van Chinsali en de 13 km daar vandaan lopende Great North Road (de belangrijkste verbinding tussen Zambia en Tanzania). Kalwala ligt precies in dit gebied. De snelle groei betekent niet alleen een groter aanbod maar ook een grotere heterogeniteit. In een volgende rapportage zullen we hierop dieper ingaan.

Naast de kwantitatieve groei is er de verandering van de onderwijs structuur in Zambia. In een in 2012 uitgebracht framework voor het onderwijs is aangegeven dat in de komende jaren het beroepsonderwijs een duidelijkere en belangrijkere plaats moet krijgen. Deze vernieuwing raakt met name de middelbare school structuur. Op de pagina 'Ontwikkelingen in het Zambiaanse onderwijssysteem' op deze website wordt uitgebreidere ingegaan op de beoogde vernieuwing.

De veranderingen binnen het onderwijssysteem sluiten goed aan bij het beleid dat Kalwala Trades School (tegenwoordig Kalwala School for Continuing Education) vanaf het begin heeft gevoerd: maximale samenwerking tussen academisch en vocational middelbaar onderwijs teneinde schaalvoordelen te benutten en de toegankelijkheid te vergroten. Ook het belang dat gehecht wordt aan ondernemerschap is in het nieuwe framework duidelijk zichtbaar.

Het ministerie heeft op meerdere momenten aangegeven zeer positief te staan ten aanzien van de aanpak die in Kalwala is gekozen. Zij ziet de manier waarop beroepsonderwijs en academisch middelbaar onderwijs zijn geïntegreerd in Kalwala als een regionale voorbeeld.