Slaapplaatsen

Al snel na de oprichting van de school in Kalwala ontstond de behoefte aan slaapplaatsen voor de leerlingen. Sommigen van hen moeten zo ver lopen naar school dat ze onmogelijk dagelijks op en neer kunnen. Ze blijven dan doordeweeks ergens in het dorp overnachten en gaan in het weekend naar huis. De school heeft regelmatig ruimten beschikbaar gesteld die voor onderwijs bedoeld zijn, maar die situatie was verre van ideaal – geen wasgelegenheid, geen toezicht, de risico's laten zich raden. Vooral voor de meisjes werd de noodzaak als hoog ervaren. Maar gesprekken met schoolleiding en vertegenwoordigers van de ouders hebben tot de conclusie geleid dat ook voor de jongens een structurele voorziening wenselijk – zo niet noodzakelijk – is. Nogmaals, niet alleen voor comfort en hygiëne maar ook omdat het jongeren betreft die zich in een levensfase bevinden waarin toezicht en sturing belangrijk zijn.

Omdat de totale kosten van slaapzalen, inrichting en sanitaire voorzieningen aanzienlijk zijn, hebben de stichting School Support & Beyond en de Stichting Onderwijsprojecten Zambia besloten het project gezamenlijk te financieren en begeleiden. Het resulterende 'dormitory project' heeft een looptijd van 2 jaar, een begroting van 80.000 euro en als beoogd resultaat overnachtingsmogelijkheden voor 36 meisjes en 36 jongens. Bij dit alles gaat het niet alleen om de fysieke voorzieningen maar ook om de organisatorische structuur die moet resulteren in een 'thuis' voor de leerlingen in de meest brede betekenis van dat woord.

Het project startte half februari. De foto's laten de voortgang van de bouw zien half april. Op de plattegrond is aangegeven vanuit welke posities de foto's genomen zijn (de nummers corresponderen met de foto's in leesvolgorde; door op een foto te klikken krijgt men deze in een apart venster te zien). Zoals zichtbaar is betreft het hier alleen de slaapplaatsen zelf. De 'natte ruimte' wordt in een apart gebouw ondergebracht. Met de bouw daarvan wordt gestart zodra de slaapzaal klaar is.

Ieder van de slaapzalen bestaat uit 9 kamers met in iedere kamer 2 stapelbedden. Er is een hoofdingang in het midden en aan beide zijden is een nooduitgang. Het project wordt uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van Ireen Kalwala – dochter van de oorspronkelijke stichter van het dorp. Zij is te zien op de eerste foto. Zij heeft destijds ook zorg gedragen voor de bouw van de leslokalen en practicum ruimten van de school. Wij zijn blij met haar bijdrage aan het project en delen de trots die zij op de foto zichtbaar uitstraalt.