School lunch

De scholen in Kalwala krijgen niet enkel leerlingen uit het dorp zelf maar uit een vele kilometers groot gebied rondom het dorp. Gedeeltelijk is dat omdat de onderwijsmogelijkheden in de regio erg beperkt zijn. Maar daarnaast speelt ook de goede reputatie van de scholen in Kalwala een rol. Dat is mooi maar heeft ook een keerzijde. Leerlingen lopen 's-ochtends een uur of meer om naar school te komen, blijven daar de hele dag en lopen 's-avonds weer terug naar huis. Dit alles zonder eten. Voor tieners is dat niet alleen zwaar maar ook ongunstig voor hun ontwikkeling. Daarom bestond allang de wens om alle leerlingen – ongeveer 400 – dagelijks van een goede lunch te voorzien. Alle betrokkenen zijn dan ook zeer blij dat de stichting School Support and Beyond de realisatie hiervan als project geadopteerd heeft. Zij zullen (financieel) zorg dragen voor de bouw van de eetzaal en toebehoren en de realisatie van de schooltuin om het voedsel te verbouwen. Afgelopen november is het project van start gegaan met het planten van mais – juist op tijd om het regenseizoen volledig te benutten. Op korte termijn zal gestart worden met de bouw van de schuur, keuken en eetzaal.

Het administratief blok, waaraan in 2013 druk gebouwd is, nadert zijn voltooiing. Het blok is voorzien van een gezamenlijke docentenkamer. Op verzoek van de docenten zal hierin een computer voorziening gerealiseerd worden – in principe met internet toegang – zodat docenten de mogelijkheid wordt geboden hun vakkennis op peil te houden en hun lessen te verrijken en vernieuwen.

Een delegatie van de eerdergenoemde stichting School Support and Beyond en een vertegenwoordiger van SOZ zullen eind maart een bezoek brengen aan Kalwala. Zij hopen dan de eerder genoemde computer voorziening te kunnen realiseren en zullen de lopende projecten bespreken met betrokkenen van de scholen en  vertegenwoordigers van het Ministerie van Onderwijs. Deze gesprekken zullen tevens de basis vormen voor een nieuw vijfjarig beleidsplan. Zowel de evaluatie van de achterliggende beleidsperiode als het plan voor de komende vijf jaar zullen eind 2014 op de website van SOZ beschikbaar komen.